Amsterdam-normal.jpg

Kanavaristeilijä, iltamaisema, perinteinen siltaposeeraus ja Rembrantin patsas

Kerrassaan viehättävä ja boheemi kaupunki tuo Amsterdam! Käytiin hiihtolomalla Jontun kanssa vähän tsekkailemassa paikkaa ja kävästiin myös Haagissa. Kanavia menee ristiin rastiin, ihmiset ovat mukavia ja englanninkielentaitoisia, todella kansainvälinen meininki mistä todella pidän! Ja plussaa polkupyörien käytöstä liikkumiseen sekä lukuisista sähköautoista. Hieno homma, että ajatellaan luontoa ja kestävää kehitystä. Toisaalta tuli mieleen, että pitävätkö Alankomaat huolta näistä asioista vain sen vuoksi, että maa on jo nyt suurimmillaan 7 metriä merenpinnan alapuolella ja jos ja kun merivesi nousee ilmastonmuutoksen myötä, tietää se välittömästi menoa tällä maalle ihan ensimmäisten joukossa. Ken tietää. Mutta hienoa silti havaita valveituneisuutta näinä tuhlaavaisuuden aikoina.

Käveltiin lähinnä ympäriinsä keskustan alueella ja vain katseltiin. Ilma suosi hyvin, sadetta ei saatu kuin yhtenä iltana vähän. Kaikki perusnähtävyydet käytiin läpi Rembrantin kotitalosta Anne Frankin taloon ja punaisten lyhtyjen katuun. Sisällä ei kuitenkaan käyty missään koska olemme budjettimatkailijoita ja jonot olivat suuret, vaikka tähän aikaan vuodesta ei se suurin turistisesonki olekaan. Vähän jäi ehkä kaivelemaan tuo Rijksmuseum, jossa olisi ehkä voinut piipahtaa katsomassa viimeisen ehtoollisen ja muita aikamme suuria teoksia. Toisaalta, mielummin laitan saman rahan pyörän vuokraamiseen, niinkuin teimmekin viimeisenä päivänä kun halusimme kiertää satama-aluetta ja tekosaaria. Pyörä on kyllä älyttömän kätevä kulkupeli siellä ja pyöräilijänä olet ykkönen, kaikki autotkin väistävät pyöräilijöitä. Jes! Löydettiin myös muutama laadukas second hand shop ja valtava kirpparikatu Waterloopleinilla, josta tarttuikin mukaan Jontulle uusi takki. Kaiken maailman kukkasipuli ja tulppaanikojuja oli myös joka puolella.

Välillä käytiin tietysti nauttimassa tunnelmallisten ruskeiden kahviloiden tunnelmasta ja tietysti vähän lämmittelemässä kahvin äärellä. Paikallinen kahvi on melko tujua ja tarjotaan luonnollisesti mustana. Välillä tuli maistettua paikallisia makeita herkkuja kuten pulleita pikkulettuja tomusokerin ja voin kera sekä omenapiirakkaa. Ja sitten ne juustot! Hollantilaiset juustothan ovat maailmankuuluja. Muutamassa juustoputiikissa tuli poikettua maistiaisilla :) nam nam! Ja tottakai paikallinen silakkaherkku piti testata ja oli kyllä hyvää! Sipuli menee todella hyvin tuoreen silakan kylkiäisenä. Perinteiseen tapaanhan olisi pitänyt ottaa pyrstöstä kiinni ja haukata, sillä lailla paikalliset sitö syövät mutta turistille silakka paloiteltiin ja annettiin haarukka :D Jonttu meinas oksentaa jo hajusta sillä hän ei paljon raa'asta kalasta välitä :D

food_dam-normal.jpg

Viimeisenä päivänä poikettiin myös Amsterdamin pääkirjastossa jonka yläkerrasta oli loistavien näkymien lisäksi saatavilla monenmoista herkkua! Kunnon itsepalveluravintola siis ja valittiinkin lautaselle tomaattikeittoa, salaattia ja hampurilaisateria. Melko edullinen ateria kahdelle ja maistuva myös.

Haag oli kaupunkina jonkin verran erilainen kuin Amsterdam, vähemmän kanavia ja vanhoja rakennuksia oli nykyaikaisempien pilvenpiirtäjien lomassa. Haag on tunnettu Alankomaiden hallinnollisena keskuksena ja kansainvälisen oikeuden pääkallopaikkana. Haagissa oli hyvät shoppailumahdollisuudet ja "china town", josta löytyi paljon aasialaista ruokaa. Siellä on myös suosittu biitsi, joka on kesäaikaan täynnä ihmisiä. Käytiin tuota rantaa katsomassa mutta täytyy sanoa, että kyllä Porin yyterikin on mielestäni kauniimpi ranta kuin se. Jotenkin vähän karu paikka ja varmaan vielä karumpi kun koko hiekkaranta on kesällä täynnä lomailijoita.

Haagi-normal.jpg

Muutama otos Haagista: hiekkarannalta ja keskustasta.

Nyt sitten olisi vielä vajaa viikko täällä Suomessa ennen paluuta Hannoveriin. Sieltä sitten seuraavaksi viestä! Heipparallaa! :) <3