Terve! Vähiin käy aika Saksassa tämän vuoden osalta, ensi vuonna sitten jatkuupi! Viikko on nyt enää joululomaan ja voin sanoa, että tulee kyllä oikeaan paikkaan! 42 opintopistettä suoritettavaksi koko syksynä on ollut aika paljon enkä ennen tätä oikein edes ymmärtänyt, että opiskelu voi olla näin rankkaa. Suomessa kun mulla on ollut ehkä max. 30 opintopistettä/lukukausi niin on helposti pystynyt käymään siinä ohella töissä ja suorittaa kaikki kouluhommat suht hyvin. Täällä ei tietoakaan siitä, että voisi käydä tekemässä vähän iltatöitä kun koulupäivätkin kestävät sinne klo 19 asti illalla. Mutta kerran näinkin ja pian pääsee hetkeksi rentoutumaan. Kouluhan jatkuu täällä vielä sitten tammikuun alussa hetken ja sitten on kokeiden ja esseiden aika.

Sitten asiaan! Eilen pääsin vihdoin piipahtamaan joulumarkkinoilla ja katselemaan myös joululahjoja. Itse asiassa oli vähän pakko viettää päivä poissa kotoa vaikka koulua ei ollut, koska mun huoneesta löydettiin huonetarkastuksen ohessa hometta ja ne homemiehet tuli eilen puhdistamaan sen homeen pois. Hyvä homma että oon koko syksyn asunu homeisessa huoneessa :D oonki ihmetelly että miks mun silmät kirvelee aina välillä. No, nyt se on kuitenkin hoidettu ja huone on taas puhdas.  Täällä pitää vaan muistaa tuulettaa paljon, että hometta ei synny, sillä ikkuna on ainoa ilmareikä koko huoneessa eikä ilma muuten kierrä ja kosteus nousee sisällä, aamullakin on välillä aina ikkunat ihan huurussa. Kylmiä kelejä odotellessa kun on pakko pitää ikkunaa auki :D

Niin siis niistä joulumarkkinoista! Ihanan tunnelmallista ja kotoisaa, paljon käsitöitä ja kaikkia ihania herkkuja kaupan glühweinista (vähän niinkuin glögi) joululeivonnaisiin ja tietysti sieltä saa myös bratwurstia, mistäpä ei. Löytyy sellasia pieniä "mökkejä" minne pääsee sisälle tunnelmoimaan ja juomaan olutta tai lämmintä punssia. Lapsille on karusellia ja piparinleivontakojuja.

 

joulumarkkinat_1-normal.jpg

Oon sitä mieltä, että jokaisen pitäis kokea tuo tunnelma! Markkinat sijaitsevat vielä vanhassa kaupungissa, mikä tuo oman historiallisuutensa osaksi ihanaa joulufiilistä. Musiikki raikaa ja ihmisillä on hauskaa. Ja vaikka alkoholia myydäänkin melkein joka kojulla, örveltäjiä ei ole ja lapset menevät siinä sivussa ja kulkevat omia reittejään. Weihnachtsmarkt hab ich lieb!

 

joulumarkkinat_2-normal.jpg

Markkinoilta löytyy myös tuo metsä, joka on rakennettu ihan sitä varten, että ihmiset pääsevat sen siimekseen nauttimaan joulun tunnelmasta ja herkuista, niin söpöä ja ihanaa. Niinkuin sanoin, monenlaista käsityötä on kaupan kynttilöistä puuveistoksiin ja löytyypä markkinoilta vielä keskiaikainen osio, jossa voi ampua jousipyssyllä ja heitellä kanamunia.

 

Mikä tietysti SUOMALAISENA on parasta, löytyy siis Hannoverista suomalainen joulumarkkina-osio! Sieltä saa siis glögiä, joulutorttuja ja muita suomalaisia jouluperinneherkkuja sekä loimulohta! NAM NAM!!!! Ja tilata saa suomeksi! Täällä siis asuu melko suurikin joukko suomalaisia, jotka pitävät tätä perinnettä yllä. Pitää päästä vielä uudestaan, jotta voi vähän jutella heidän kanssaan, eilen ei oikein ollut siihen aikaa. Sieltä löytyy myös lappilainen kota, johon voi mennä lämmittelemään. Ihanan kotoinen ja iloinen olo tuli siellä.

 

suomi_markkina-normal.jpg

Loimulohta ja Suomen lippu

 

Eilen oli myös järjestetty visiitti paikalliseen "Herrenhäuser"  olutpanimoon. Oluellahan on luonnollisesti suuri osa saksalaisten sydämissä ja sen tekemisessä on pitkä historia alkaen munkkiluostareista talonpoikien omatekoiseen mallasolueeseen ja nykyaikaisempaan panimotekniikkaan. Harmillisesti en itse oluesta välitä, lukuisista yrityksistä huolimatta. Oli kuitenkin mielnkiintoista käydä oikeassa hannoverilaisessa panimossa ja kuulla vähän oluenvalmistusprosessista ja yrityksen historiasta alkaen vuodesta 1868! Monet heidän käyttämänsä laitteet olivat 60-luvulta, niillä kun saadaan kuulemma aikaan parempi aromi kuin nykyaikaisilla vehkeillä. Luonnollisesti kierroksen jälkeen seurasi maistelu-osuus ja tarjottiinpa vielä olueeseen sopivaa heidän itsensä valmistamaa leipää ja levitettä. Leipä oli hyvää, olut ei :D Mutta yllättävästi löysin kyllä yhden olutlaadun, joka ei maistunut niin pahalta ja EHKÄ voisin joskus tilatakin. Eikä ihme, että se miellytti sillä tämä olut oli miksaus spritea, fantaa ja olutta, joten sitä olutta ei niin paljon maistanut. Kyseistä olutta kutsutaankin "Fraubieriksi" eli naisten olueksi, koska yleensä vain naiset juovat sitä miedon maun vuoksi :D Mutta olen ylpeä, että maistoin.

http://www.schlammfreunde-niedersachsen-05.de/images/sponsoren/herri.jpg

 

Tällä viikolla on ollut kaksi esitelmää, joiden tekemiseen kului paljon aikaa ja ensi viikolla olisi sitten vielä viimeinen tulossa ja saksan koe. Sitten aletaan olla aika hyvin voiton puolella!  Nyt koitan vielä tsempata tämän viimeisen viikon ja olla ahkera. Kyllä on loppujen lopuksi aika nopeasti mennyt tämä syksy vaikka välillä on tuntunut, että aika ei etene. Mukavaa on ollut ja olen kyllä nauttinut täysin siemauksin uudesta kulttuurista ja kokemuksista. Mutta en voi sanoa, etteikö olisi myös aika kova koti-ikävä.

Kirjoittelen varmaan vielä ensi viikolla ennen kotiin paluuta jos kerkiän :) Siihen asti moi moi!