Tämä toinen viikko Hannoverissa on ollut todella todella sateinen. Välillä mietin, että olenko sittenkin jossain saarivaltiossa kun joka päivä tulee vettä, mutta kaippa se on pantava syksyn piikkiin. Vähän vaan harmittaa kun Suomessa on kuulemma ollut oikein kivat syyskelit. Joten nauttikaa siellä! Muutamina päivinä täällä on alkanut illasta vähän paistamaan jostain pilvenraosta aurinkokin, niinkuin maanantaina esimerkiksi kun juoksin paikallisen Machsee-järven ympäri. Silloin oli ihanan raikas ilma, vaikka muuten ilmanlaatu on täällä hieman toista kuin Suomessa. Ei paha, mutta eron huomaa kyllä. Mutta onhan täällä ihmisiäkin se reilu 80 miljoonaa ja varmaan melkein saman verran autoja sekä paljon teollisuutta.

 

fiilis-normal.jpg

Minä aamulla koulussa ja pieni hetki itselle. Toisessa kuvassa Machsee-järvi ihan Hannoverin keskustan tuntumassa, lenkkeilyn lomassa otettu kuva kun oli niin nätti auringonlasku :) Aurinko laskee täällä vähän ennen kahdeksaa.

autoja-normal.jpg

Jakun niistä autoista tuli puhe...Saksahan on iso automaa, täällä tehdään kaiken maailman mersut ja bemut. Tuo keskimmäinen kuva on Volkswagen-tornista, joka on keskellä kaupunkia (hyvä maamerkki). Volkswagen työllistää Hannoverissa jopa 15 000 ihmistä!

Tosiaan olen jo muutaman kerran nähnyt junakuljetuksen menevän ohitse, jossa on kyydissä ainakin 100 volkkaria! Ei näy vastaavia junia Suomessa. Taitaa olla kuitenkin niin, ettei Saksan autoteollisuudella mene ihan yhtä hyvin kuin ennen, johtuen tietysti vallitsevasta taloustilanteesta. No, itse en autoista niin välitä joten muihin aiheisiin!

Olen törmännyt täällä ainakin jo kolme kertaa erinäisiin mielenosoituksiin ja ihmetellyt niitä kovasti. Suomessa kun ei barrikaadeille nousta ennen kuin on ihan pakko. Täällä on selvästi tavanomaisempaa kansan näyttää mielipiteensä julkisesti enkä näe sitä ollenkaan huonona asiana, jos sillä saataisiin muutosta asioihin. Kaikki on sujunut hyvin rauhallisesti ilman mitään tappeluita, sivistyneessä hengessä. Eilen oli silti paljon poliiseja paikalla, kun kansanmielinen ryhmittymä piti puhetta keskusaukiolla saksan liput liehuen ja heitä vastustavat vapaan Saksan puolestapuhujat vihelsivät pilleihin ja pitivät meteliä, jotta provosoiva puhe ei kuuluisi. Kyse oli ilmeisesti maahanmuuttopolitiikasta ja muslimien huntuasioista. Vaalikeskustelu käy myös kuumana ja vaalimainoksilta katukuvassa ei voi välttyä. Eduskuntavaalit eli Bundeswahl siis käynnissä ja pian saadaan tietää, jatkaako Merkel vielä kanslerinhommissaan tulevaisuudessa. Yritys on ainakin kova.

 

kulttuuria-normal.jpg

Tuossa vähän kuvia sieltä mielenosoituksesta eilen, jossa poliisit pitivät kahta eri ajatusmallia edustavat ihmisryhmät erillään. Vaalimainosta pukkaa myös! Ylimmät kuvat ovat kai jotain modernia taidetta ja sijaitsevat koulumatkani varrella. Ihme mylpyröitä jotka ei esitä mitään, mutta tulipahan otettua kuvat. On ne ihan värikkäitä luomuksia :D

 

Ruokaa-normal.jpg

Ja sitten tärkeämpään asiaan eli ruokaan! Täällä on hyvät ruuat mielestäni, löytyy lihaa, wursteja, kasviksia ja salaatteja. Pikkuisia leipomoita "Bäckerei" riittää täällä ja niissä myydään kaikkia ihania leivonnaisia brezeleistä (vähä niinku rinkeleitä) juustokakkuihin. Ja leipää. Ja lisää herkkuleipiä, leipää syödään täällä paljon! Ja kuten huomaa, karkkihirmun ostoskoriin löytävät tiensä myös paikalliset haribot (menevät hätätilanteessa kun suomalaisia irtokarkkeja ei ole saatavilla).

Tuo ihana ihana kakku oli yhden kuuluisan leipomokahvilan ikkunassa...sinne kannattaa mennä kuulemma kun on oikeesti nälkä tai ei muuten jaksa syödä niitten kermaleivoksia! Itse tehty bratwurst-ateria pääsi mysö kuvaan, on muuten todella täyttävää tavaraa ja herkullista! Erään päivän pika-ateria currywurst suoraan Lidlin pakastealtaasta ei ollut myöskään huono, vaikka ei ehkä niin hyvää kuin varmaan tuoreena. Tätä currywurstia tahdoin erityisesti tiettyjen ihmisten hehkutuksen vuoksi kokeilla ;D kaksi kuvaa vas. alareunassa kertovat kaiken paikallisesta kouluruuasta. Ei ole hinnalla pilattu, mutta salaatti ei annoksiin kuulu ja se pitää ottaa erikseen jos haluaa ja se myös maksaa. Täti laittaa tuollaisen lautasen sulle, itse ei saa ruokaa ottaa. Puolikas kana, ranskikset ja vähä porkkanaa, jes!

Tällä viikolla meillä oli myös karaoke-ilta. Itse en laulanut, mutta suomalaiset pojat Anssi ja Janne ottivat lavan haltuun mm. hiteillä Wake me up before you go go ja Lemontree. Kaunista.

karaoke-normal.jpg

Eilen päättyi myös saksan intensiivikurssi melko helppoon kokeeseen, jonka suorittamiseen meni ehkä 20 minuuttia. Voi kun puhekin onnistuisi yhtä hyvin kuin tuo kirjallinen puoli! Lisää saksan kursseja luvassa sitten ensi kuussa. Siihen asti suullista harjoittelua mm. naapureiden kanssa. Nyt on viikonloppu ja ei mitään sen kummempaa ohjelmaa luvassa. Ensi viikko on vähän niinkuin lomaviikko, sillä oikea koulu alkaa vasta 23.9. Ja koska opiskelijakortilla voi matkustaa ilmaiseksi Niedersachsenin osavaltiossa, päätimme lähteä suomiporukan kanssa vähän reissuun ensi viikolla. Ja määränpää on......................HAMPURI! Eli hostelli Reberbahnilta ja menoksi. Ollaan pari yötä ja tutustutaan tähän hienoon kaupunkiin perinpohjin. Kuvamatskua varmaan sieltä sitten ensi kirjoituksessa.

Oukei eipä tässä sen kummempaa, kaikki on ihan hyvin tällä suunnalla. Hyvä kun vielä tässä vaiheessa on näinkin hyvin aikaa kirjoitella tänne, katsotaan sitten kun lähtee tuo koulu tuosta kunnolla käyntiin. Mutta joka tapauksessa on ollut kiva kuulla että sukulaiset ovat tätä lukeneet ja kaverit myös :)) Ootte ihania kaikki! Tulkaa käymään kaikki! :)

AUF WIEDERHÖREN  <3