Moikka kaikille ja oikein hyvää itsenäisyyspäivää! Suomen tärkeää päivää tulee nyt vietettyä kolmatta kertaa Suomen ulkopuolella. Vuonna 2010 Uudessa Seelannissa ja viime vuonna ja nyt Saksassa. Saksassa tällä päivällä on ihan eri merkitys. Kuten monissa Euroopan maissa, eritoten katolisissa maissa kuudes päivä joulukuuta on Pyhän Nikolauksen päivä, jolloin lapset saavat ainakin osan joululahjoistaan. Pyhä Nikolaus on tavallaan jonkinlainen joulupukin esiaste. Täällä Saksassa Hannoverissa asuessani en huomannut mitään erikoista tänä päivänä, mutta nyt kun asun saksalaisen perheen kanssa, huomasin muutaman tähän päivään liittyvän asian. Eilen illalla perheen talvisaappaat asetettiin hyvin esille eteisen lattialle, jotta yön aikana tuleva Pyhä Nikolaus löytää ne ja osaa jättää namusia niihin. Aamulla sitten kengät näyttivät tältä:

20141206_120910.jpg

Näin oli Nikolaus(todennäköisesti perheen äiti)  muistanut perheenjäseniä jättämällä kengät täyteen karkkia ja herkkuja. Taisi olla osa tuossa vaiheessa jos syöty. Perheen nuorimmainen veti omansa heti aamupalaksi :D

Semmoista täällä itsenäisyyspäivänä. Aika mukava perinne kyllä sinänsä, herkut on aina mukavia! Itse tapaan muutaman suomalaisen tänään ja juhlistamme päivää sitten yhdessä kera viinin ja hyvän ruuan. Tuntematon sotilas jää tänä vuonna katsomatta samoin kuin linnanjuhlat, vaikka taitavat nettitv:stä tulla suorana, niin eivät taida näkyä ulkomailla. Noh, ehkä ensi vuonna sitten!

Viime viikolla oli ihanaa kun Jonttu tuli kylään ja saatiin yhdessä kierrellä Berliinin kauneimpia joulumarkkinoita! Täällä niitä muuten piisaa, vähintään 20 eri markkinat ovat käynnissä ympäri kaupunkia jouluun asti, jotkut vielä kauemminkin.

gl%C3%B6giBer.jpg

Glühweinia tuli maisteltua jokaisilla markkinoilla. Löytyipä yksiltä jos toisiltakin markkinoilta myös suomalaista glögiä ja muita tuotteita kuten savulohta ja poronkäristystä. Lempiherkkuamme crepsejä (ohuita lettuja) oli myös maistettava.

Tykkään niin paljon noiden joulumarkkinoiden tunnelmasta! Ihanaa kulkea markkinoilla ja katsella ihmisten iloisia kasvoja ja markkinoilla tuotteitaan innokkaasti kauppaavia käsityöläisiä. Yksillä markkinoilla oli hyvin kaikki pohjoismaat edustettuna kun löytyi niin suomalaista, ruotsalaista ja norjalaista juhlaglögiä. Glögin sekaan sai valita viinoja koskenkorvasta pontikkaan. Myös suomalaista hunajaa ja koruja myydään täällä paljon. Miksikäs ei käsityöläiset ja muut tänne tulisi myymään tuotteitaan, kun täällä on pitkä markkinasesonki ja porukkaa riittää. Voi kun tällaista tunnelmaa saisi Suomeen lisää, tuo niin ihanasti vähän valoa kaiken pimeyden keskelle kun saa rakkaiden ihmisten kanssa kierrellä markkinoilla ja maistella kaikkia suussa sulavia herkkuja.

 

joulumarkkinoiltaBer.jpg

Tässä vielä lisää Berliinin joulumarkkinoiden tunnelmia! Sen ehkä allekirjoitan, että Alexanderplatzin markkinat maailmanpyörineen ja muine vempaimineen olivat ehkä vähän överit, mutta muutoin löytyi esim. Spandausta oikein ihanat markkinat, joissa oli myös keskiaikainen toriosio.

Se markkinosta, kävimme ahkerasti myös elokuvissa Jontun ollessa täällä. Mukavaa ajanvietettä kun ulkona on muutenkin pimeää ja kylmää. Täällä Beliinissä on se hyvä puoli, että suurimmissa elokuvateattereissa näytetään elokuvia myös orginaaliversioina, ei saksaksi dupattuina. Kävimme katsomassa elokuvat Interstellar ja Nälkäpelin kolmannen, Mockingjayn. Asiaan kuului tietysti karkit ja popparit! Tuli kyllä taas syötyä niin paljon että nyt voi pitää vähän matalampaa profiilia ennen joulua;)

observatorio%26leffa.jpg

Kävimme myös Archenhold Observatoriossa tutustumassa avaruuden saloihin. Observatoriossa oli mm. iso teleskooppi taivaan tarkkailua varten ja muita teleskooppeja. Sinänsä paikka oli vähän pettymys mutta sentään olimme samassa paikassa, jossa itse Albert Einstein on esittänyt ensimmäisen julkisen luentonsa Berliinissä koskien suhteellisuusteoriaa. Huimaa!

Semmoista täällä viime viikolla. Tänään siis pientä itsenäisyyspäivän juhlintaa ja huomenna menen katsomaan ensimmäistä kertaa saksalaista jääkiekkoa! Ja vielä kahden ruotsalaisen kanssa :) Eisbären Berlin pelaa Adler Mannheimia vastaan huomenna o2 areenalla. Jännää! Toivottavasti on huippumeininki ja onhan se kiva katsoa täällä vaihteeksi sellaista urheilulajia, missä suomalaiset on parempia kuin saksalaiset niin voi vähän vertailla ;) jalkapallossa kun näin ei ole. Mutta siitä sitten varmasti lisää ensi kerralla! Kuulemiin taas :) <3