Moikka!

Ollut aikamoista reissaamista tässä meineillään niinku otsikosta näkyy! Tulin siis viime sunnuntaina Berliini-Praha reissulta ja hienoa oli! Suuri väsymys on vaan painanut tähän päivään asti kun oli maanantaina ja eilen vielä yli 9h koulupäivät reissaamisen jälkeen...Huh huh..mutta onneksi on tänään saanut olla vaan kotona ja tehdä kaikkia koulujuttuja pois alta ja kävinpä vielä uudessa jumpassa täällä mikä todellakin oli maineensa veroinen eli todella raskas! Pelkkää hyppimistä tunti ja lihaskunnot päälle, olin ihan kuollut! Jeps mutta nyt matkakertomuksiin! ;)

BERLIINI. OI BERLIINI. Aivan mahtavaa oli käydä Saksan pääkaupungissa ja tuntea sen karmiva historia selkärangassa. Menin sinne siis viime keskiviikkona junalla Wolfsburgin kautta ja majoituin ystäväni Maijan luokse. Maija on siellä vaihdossa ja asuu Itä-Berliinissä opiskelija-asuntolassa. Oli mukava jälleennäkeminen ja lähdimmekin pikimmiten saapumiseni jälkeen katselemaan nähtävyyksiä. Ja niitähän siellä riittää, aivan älyttöman iso kaupunki, 3,5 milj. asukasta. Itä-puolelta kestää yli tunti päästä länteen julkisilla. Siellä vasta ymmärsin, miten periaatteessa "pikkukaupungissa" itse asun. Tajusin myös, että hyvä niin, sillä arvostan sitä että joka paikkaan on lyhyt matka. Olen siis oikeassa paikassa!

Berliinissä ei ole paljon vanhoja rakennuksia sodan vuoksi säilynyt ja koska sitä on halkonut se tunnettu muuri, die Mauer, the wall, on koko kaupunki yhtä isoa rakennustyömaata edelleen. Rahapuolan vuoksi ovat vieläkin tietyt hankkeet kesken, kuten uusi lentokenttä ja monet julkiset saneeraukset. Berliinissä on myös hylätty lentokenttä, jonne aikanaan laskeutui vain länsivallat. Huimaa tuo historia. Oli erikoinen fiilis kävellä pitkin muuria, jota vielä joissakin paikoissa on jäljellä... Samaan aikaan ajatellen, miten se on jakanut kansan, miten ovat perheet, rakastavaiset ja ystävät joutuneet erilleen toisistaan ja ammuttu, jos on yrittänyt ylittää sen muurin.

 

Berliinin%20muuri-normal.jpg

Ylimmässä kuvassa olevat ristit ovat muistomerkki heille, ketkä kuolivat ylittäessään muuria. Koko tuo East side Gallery on näkemisen ja tuntemisen arvoinen. Muuri on tietysti vuorattu graffiteilla ja maalauksilla, joista yhtenä kuuluisimpina tässä tuo miesten kohuttu suudelma. Hieno paikka!!!

Keskusta on melko uudenaikainen, olipa siellä jo vähän joulumarkkinameininkiä aluillaan ja jopa pulkkamäki rakennettu keskelle kaupunkia! Berliinissä pitää syödä berliinin munkki ja niitähän me syötiin! :D Legendaarisia paikkoja ovat kuitenkin tuo Branderburger tor eli Brandernburgin portti. Aatella, että itse Napoleon on seisonut tuossa missä minäkin. Portin yläpuolella oleva ratsastajapatsas vietiin Napoleonin voiton kunniaksi Ranskaan hetkeksi, mutta myöhemmin palautettiin takaisin. Huikea paikka varsinkin illan hämärässä.

 

berliini-normal.jpg

Ja legendaarisesta puheenollen, kuvassa myös mahtava DDR-auto Trabant eli trabi! Aikanaan noita pahviautoja valmistettiin DDR:ssä kaikille kansalaisille. Nykyään niitä saa vuokrata jne. turistishaibaa.

Tykkäsin Berliinistä todella paljon! Pitää päästä uudemman kerran vielä, mikä saattaakin olla mahdollista lähitulevaisuudessa ;) jeee!

Sitten. PRAHA. AH PRAHA.  Yllätyin kovasti ja positiivisesti. Todella todella kaunis kaupunki! Aivan heti ei olisi sitä uskonut kun bussi meni Saksan rajan yli Tsekkien puolelle, mutta itse kaupunki oli kyllä pohjalaisittain sanottuna KOMIA. Lähdettiin perjantaina aamulla (klo 6) Maijan kanssa siis Prahaa kohti, ensin Itä-Berliinistä junalla Länsi-Berliniin bussiasemalle, josta sitten bussi lähti ja matka kesti noin 5 tuntia, eikä olut muuten hinnalla pilattu (meno-paluu 50e). Tää on niin hienoa, kun on jo valmiiksi näin Euroopan sydämessä, että joka paikkaan voi mennä bussilla, vaikka Pariisiin eikä kestä+maksa paljon. Perillä meitä odotti ystävämme Phuong, joka opiskelee myös Seinäjoella ja on Prahassa siis vaihdossa. Alku ei mennyt kovin hyvin, sillä Phuongin lompakko varastettiin metrossa vain 15min saapumisemme jälkeen ja siitä johtuen tietysti tunnelma ei ollut enää niin iloinen. Hänen piti  mennä poliisiasemalle jne. sillä passi ja muut tärkeät dokumentit hävisivät. Kyllä pidettiin Maijan kanssa loppureissu tiukasti kiinni laukuista!

Varkauksesta johtuen Phuong ei halunnut tulla kaupunkia kiertelemään, joten Maijan kanssa sitten tutustuimme Prahaan kauniissa perjantain iltavalaistuksessa. En ollut uskoa silmiäni kun saavuttiin keskustaan. Aivan todella upeita kirkkoja ja rakennuksia!! Tuli taas sellainen olo, että historian voi haistaa ja maistaa kun kävelee pitkin mukulakivikatuja ja kuulee hevosten kaviot niitä vasten. Kojuista sai ostaa glögin tapaista kuumaa viiniä ja tulisten hiilten yllä valmistettua pullaa, vähän niinkuin nuotiolla tehtyä tikkupullaa. Nam nam! Ihana tunnelma.

 

Praha-normal.jpg

Kyllä ihastuin tähän kaupunkiin, pakko päästä uudestaan! Todella romanttinen tunnelma ja rakastavaisia olikin joka puolella! Jos Pariisi on muka tätä kauniimpi ja romanttisempi niin odotan siltä kyllä paljon ;D Soittelin lauantaina äidille syntymäpäivän johdosta ja toivoin, että hän olisi ollut täällä!

maija%20ja%20phuong-normal.jpg

Tässä kamuset! Maija ja Phuong! Fresseinä perjantai-iltana maisteltiin Maijan kanssa sitä kuumaa viiniä. Kyllä lämmitti  mieltä ja kehoa. Lauantaina saatiin Phuongkin illalla messiin, lasi viiniä ja jäätelöä ostoskeskuksessa, herkkua.

Lauantaina käytiin aamulla brunssilla ja lähdettiin taas kiertelemään kaupunkia, oli kiva nähdä sitä myös auringonpaisteessa :) Käveltiin kaunista siltaa pitkin toiselle puolelle Vltava-jokea, joka virtaa kaupungin halki. Siellä vanhakaupunki jatkui ja löydettiin tällainen ihana piparimuseo!

 

piparimuseo-normal.jpg

Voi sitä ihanaa joulun tuoksua kun astui ovesta sisään! Herkullinen piparilta ja kanelilta tuoksuva suloinen piparileipomo-museo-kahvila. Siellä oli jopa piparista tehtyjä korvakoruja! Vaikka en ole mikään käsityöihminen itse, oli tämä silti ihana paikka.

Käveltiin isoa rinnettä ylös linnakkeelle ja siellä oli myös hieno St. Vitus katedraali. Täältä mäen päältä näki kaupungin ylle ja maisema oli hyvin miellyttävä. Toista siltaa pitkin palasimme takaisin keskustan puolelle ja vielä lauantai-iltana illastimme yhdessä. Prahassa on hyvää se, että siellä osataan melko hyvin englantia ja eurot kävivät maksuvälineenä joissakin paikoissa. Muutenhan siellä on oma raha, Tsekin kruunu. Keskusta on upea, mutta kun lähdetään sitten kaupungin ulkopuolelle niin glamour on kaukana ja maisema muistuttaa hieman Neuvosto-ajan tyyliä. Myöskin tsekin kielestä ei ollut mitään käsitystä ja tajusin, että on se sittenkin ihan kiva olla sellaisessa maassa vaihdossa, jonka kieltä ymmärtää. Reissun päällä oppii ja ymmärtää aina kaikenlaista ja lopulta oli ihan kiva palata takaisin tuttuun ja turvalliseen Saksaan. Sunnuntaina koittikin sitten tuskallinen paluumatka ensin Berliiniin ja mulla siitä Hannoveriin. Yli 10h tuli oltua liikenteessä ja voin kertoa, että väsytti. Mutta kyllä oli sen arvoista tämä reissu.

Ei voi sanoa kuin kiitos Praha ja toivottavasti nähdään uudemman kerran! Tässä vielä siltaposetusta ja kauniita maisemia Vltava-joelta ja kukkulalta.

Praha2-normal.jpg

 

Noniin seuraava reissu kohdistuukin sitten kotoisaan Suomeen<3 Tänä päivänä siihen on tasan kuukausi. Nyt opiskelen oikein urakalla loppuajan, ei ole pahemmin enää aikaa eikä budjettia reissata enempää. Hyvä niin, onhan täällä kotikaupungissakin pian joulumarkkinat ja muuta mukavaa. Nyt toivotan oikein kivaa viikkoa kaikille ja kuulemiin! :)